Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Πως θα ειναι ο χειμωνας 2010-2011


Ύστερα απο τα ρεκόρ ζέστης που καταγράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι, η Ρωσία φαίνεται να φλερτάρει με τις ακρότητες. Οι προγνώστες λένες οτι ο ερχόμενος χειμώνας, μπορεί να είναι ο ψυχρότερος που έχει δει η Ευρώπη τα τελευταία 1000 χρόνια. Η αλλαγή αυτή έχει άμεση σχέση με την ταχύτητα του ρεύματος του Κόλπου, το οποίο έχει συρρικνωθεί στο μισό, τα τελευταία χρόνια. Οι Πολωνοί επιστήμονες λένε οτι το ρέυμα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο κρύο που θα κατεβαίνει μέσω των Αρκτικών ανέμων. Σύμφωνα με αυτούς, όταν το ρεύμα του Κόλπου σταματήσει τελείως, μια νέα παγετωνική περίοδος θα ξεκινήσει για την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δείχνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, για παράδειγμα, στην Κεντρική Ρωσία, είνια αρκετούς βαθμούς κάτω απο τις κανονικες τιμές. "Παρόλο που η πρόβλεψη για τον επόμενο μήνα είναι μόλις 70% ακριβής, περιμένω το ψυχρό σενάριο του χειμώνα να είναι αρκετά πιθανό", λέει ο Vadim Zavodchenkov, ειδικός ερευνητής στο κέντρο καιρού Fobos. " Θα μπορέσουμε να κρίνουμε με μεγαλύτερη σιγουρία τον Νοέμβρη. Όσον αφορά τον καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού, τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για να βγάζουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις, δεν είναι δυνατό να προβλέψουν μια ανωμαλία όπως αυτή".

Οι αρχές της Μόσχας, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον σκληρό χειμώνα που έρχεται, λαβαίνουν περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσουν τους Μοσχοβίτες να επιζήσουν με το δριμύ ψύχος. Πέρα απο τα άλλα, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και για τους άστεγους που κινδυνεύουν να πεθάνουν απο το ψύχος, αν τελικά αυτή η πρόβλεψη των μετεωρολόγων βγει αληθινή. Οι κοινωνικές υπηρεσίες και η αστυνομία έχουν πάρει εντολή να πάρουν την κατάσταση κάτω απο τον έλεγχό τους, ακόμα και να αναγκαστούν να βοηθήσουν τους άστεγους.

Οι αρχές της Μόσχας έχουν ξεκινήσει να ελέγχουν και τα συστήματα κλιματισμού σε όλα τα δημόσια κτήρια. Όλα τα κλιματιστικά καθαρίζονται προσεκτικά απο τα υπολείματα του καλοκαιρινού τοξικού νέφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: