Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ποτε θα ζεστανει ο καιρος;

Ενημερωμενο σημερα 6-5-2011.

Εξακολουθουν να ισχυουν τα ιδια που ειχα γραψει και μεσα Απριλιου.






Μια απ τις πιο συχνες ερωτησεις των τελευταιων ημερων ειναι αυτη μιας και φτασαμε στα μεσα και λιγο παρα περα του Απριλιου και ο καιρος αν εξαιρεσουμε ενα διημερο με υψηλες θερμοκρασιες δεν λεει να ζεστανει.Φτασαμε σημερα 18 Απριλιου με τα καλοριφερ ακομα να αναβουν.

Ο Απριλιος ειναι μια μεταβατικη εποχη και συνηθως δεν συνοδευεται απο σημαντικη ζεστη.Δεν εχουν λειψει βεβαια και τα πολυ θερμα επεισοδια κατα τα οποια εχουν σημειωθει θερμοκρασιες ρεκορ.Οπως πχ το 37.4 στο Ηρακλειο της Κρητης πριν λιγα χρονια το οποιο ειχε αποτελεσει και ρεκορ Ευρωπης.Αυτο εσπασε φετος απο μια Ισπανικη πολη του νοτου.
Τα τελευταια χρονια ειχαμε συνηθισει αν οχι σε τοσο θερμα επεισοδια τουλαχιστον σε πιο ζεστες μερες του φυσιολογικου για τον Απριλιο και ετσι αυτες οι μερες μας φαινονται λιγο περιεργες.

Εχω την αισθηση οτι ο Απριλιος μεχρι το τελος του θα βγει ελαφρως ψυχροτερος απ τις μεσες κλιματολογικες τιμες.Εδω θα ειμαστε να το ελεγξουμε αυτο.

Ποτε λοιπον θα ζεστανει?Κι οταν λεμε ζεστανει εννουμε να φτασει η θερμοκρασια στους 24-25 βαθμους?
Η απαντηση ειναι οτι δεν φαινεται κατι τετοιο προς το παρον.Θα χουμε μια ανοδο μεχρι τους 20-21 βαθμους περιπου κι αυτη στις ηπειρωτικες περιοχες και ισως και στις δυτικες περιοχες.Αγρινιο,Αρτα,Ηλεια.Ειδικα στην ανατολικη Ελλαδα και το Αιγαιο θα συνεχισει να υπαρχει ψυχρα.


Αυτο οφειλεται στην εμμονη του καιρου σε συγκεκριμενη κυκλοφορια οπως εξηγησα σε προηγουμενες αναρτησεις.
O μονιμος πλεον αντικυκλωνας της κεντρικης και δυτικης Ευρωπης μας φερνει ψυχρο αερα απ το βορρα.Ας ελπισουμε οτι θα αλλαξει αυτη η θεση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: