Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Γιατι δεν θα χιονισει στη Βορεια Ελλαδα τις επομενες μερες.


Ειναι πραγματικα φοβερα ατυχη η βορεια Ελλαδα σ αυτη την συγκυρια.Στην Ευρωπη εχει αναπτυχθει οπως εδω και πολλες μερες λεμε ο λεγομενο Σιβηρικος αντικυκλωνας.Στην εικονα φαινεται με το κεντρο του καπου στις Βαλτικες χωρες.Ως γνωστον οι ανεμοι γυρω απο εναν αντικυκλωνα ρεοουν με φορα ιδια με τους δεικτες του ρολογιου.Οπως φαινεται δηλαδη αυτος ο γιγαντιος αντικυκλωνας στην ουσια ρουφαει πολικες αεριες μαζες και μεσω της Σιβηριας και της Ευρωπαικης Ρωσσιας τις κατεβαζει νοτια.


Στη Μεσογειο αντιθετα υπαρχουν και σχηματιζονται βαρομετρικα χαμηλα λογω αυτης της εισοδου του ψυχους.Στο χαμηλο οι ανεμοι κινουνται ακριβως αντιθετα απ οτι στον αντικυκλωνας.Επομενως στη χωρα μας οταν μας πλησιαζει ενα χαμηλο επικρατουν νοτιαδες.
Στο σημειο που γινεται η συγκρουση συνηθως χιονιζει.

Το προβλημα στη βορεια Ελλαδα που δεν μπορει να εκμεταλλευτει τετοια ευκαιρια εγκειται στο γεγονος οτι τετοιο χαμηλο απο τη Μεσογειο δεν μπορει να πλησιασει σε ικανη αποσταση.Κι αυτο γιατι ο αντικυκλωνας ειναι πολυ εκτεταμενος προς τα νοτια.


Η γραμμη της βαρομετρικης πιεσης στην οποια "σκονταφτουν " τα χαμηλα και δεν μπορουν να προχωρησουν παρα περα,ο τοιχος δηλαδη των υψηλων πιεσεων τον οποιο δεν μπορουν να διαπερασουν και αναγκαστικα σταματουν την πορεια τους ειναι η γραμμη του 1020.Η Βορεια Ελλαδα βρισκεται στα 1025-1030.


Αν ο σιβηρικος αντικυκλωνας αποτραβηχτει λιγο βορεια και αφησει χωρο να προσεγγισει το χαμηλο ,τοτε θα χιονισει.Αλλιως θα εχουμε μονο κρυο και το χαμηλο θα πλησιασει μονο τη κεντρικη και νοτια Ελλαδα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aσε Κωστα!Πιο σιγουρος χιονιας απο αυτον,δεν υπηρχε!Μιλαμε για τεραστια τουμπα 360ο 2 μερες πριν!Δυστυχως!Νick

Κωστας είπε...

Οντως.ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ.
Αν κι εγω εδω αναφερομαι για το επομενο χαμηλο που επισης δεν φαινεται να μας χιονιζει.