Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Καιρος Χριστουγεννων 2010

Ο καιρος χειμωνιασε και το ειδαμε.Αυτη την ωρα ειναι σε εξελιξη η καθοδος του πολυ ψυχρου κυμματος αερα διαμεσου των Βαλκανιων το οποιο εχει φτασει ηδη στο κεντρικο Αιγαιο και εχει δημιουργησει βαρομετρικο χαμηλο.Το βαρομετρικο χαμηλο αυτη τη στιγμη γενναται.Λογω της μεγαλης διαφορας θερμοκρασιας μεταξυ του κυμματος αυτου (χαρακτηριστικο ειναι οτι πανω απο το επιπεδο της Ευβοιας κατεβαινει κρυος της ταξεως των -40 σε υψομετρο 5000μετρων περιπου απο την επιφανεια της θαλασσας.Η αντιδραση που θα κανει με τις πολυ ζεστες ακομα θαλασσες (μη ξεχναμε οτι μεχρι πριν δυο μερες οι νοτιες περιοχες "εβραζαν" στους 22-23C ) δεν ειναι ακομα γνωστη.Σιγουρη θεωρειται η αναπτυξη κεραυνων και χιονοκαταιγιδων.

Η συνεχεια φαινεται ευνοικη για τη Βορεια Ελλαδα.Η επομενη εβδομαδα θα κυλησει με χαμηλες θερμοκρασιες στη Βορεια Ελλαδα αλλα ανεβασμενες στη νοτια.Θα υπαρξει και υετος (δηλαδη βροχη η χιονι).Πιθανως τα χιονια να φτασουν μεχρι και τα πεδινα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.Δεν φαινεται να ειναι πολυς.Που σημαινει οτι ναι μεν χιονια αλλα οχι πολλα,κι αυτο ειναι το εκνευριστικο.Διοτι τοσα χρονια αναμονης δεν ξεπλενονται απλα με μια χιονοκουρτινα.Χρειαζομαστε χιονοκουβερτα το ελαχιστον.χαχαχα.

Τελοσπαντων.Εδω θα μαστε να δουμε ποσο και που θα χιονισει.

Η συνεχεια αποδεικνυεται εν μερει γριφος.Τα μοντελα δεν εχουν ακομα αποφασισει πληρως την πορεια του καιρου.Ακροβατουν απο το κρυο ως τον ηπιο καιρο.
Προσωπικη μου εκτιμηση ειναι οτι θα υπαρξει ενα διαστημα με σαφως βελτιωμενο καιρο με νοτιαδες και ηπιες θερμοκρασιες εως ζεστουλα (πχ 10C-13C στα Βορεια) αλλα υπαρχει μια ενδειξη οτι προς τις μερες των Χριστουγεννων θα υπαρξει μια κινηση ψυχους προς τη χωρα μας.
Η κατασταση ειναι ιδιαιτερα αμφιρροπη και φυσικα μιλαμε για 15 μερες μπροστα.Νομιζω ομως οτι εκει θα καταληξουμε.Θα δουμε.Οταν πλεον φανει κατι σαφες θα το γραψω οπως εγραψα γι αυτη τη μεταβολη που βιωνουμε τωρα 10 μερες πριν (απο την 1η Δεκεμβριου).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΕΙΜΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ.ΑΠΟ ΒΟΛΟ ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΣΠΡΙΣΕΙ Η ΦΥΣΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ.ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΟΥ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΑΣ.

Κωστας είπε...

Γεια σου φιλε απο Βολο.Η επομενη κακοκαιρια της Τεταρτο Πεμπτης δινει πολλα χιλιοστα βροχης στη Θεσσαλια.Συγκεκριμενα στο Βολο δινει 50mm.Πολλα απ αυτα σε χιονι.Ελπιζω βεβαια το χαμηλο να ερθει λιγο πιο βορεια ωστε αυτα να πεσουν στη Θεσσαλονικη.χαχαχα...Παντως εχω την αισθηση οτι αυτη η επομενη κακοκαιρια θα ειναι Θεσσαλιας,το οποιο και απευχομαι...χαχαχα

Κωστας είπε...

Τελικα οντως η κακοκαιρια ηταν Θεσσαλιας.Η Λαρισσα δεχτηκε σουπερ χιονια!!!Καλως το εκτιμησα.