Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Καιρος τα Θεοφανεια 2012.Κακοκαιρια με χιονια.

Απο τις 30 του προηγουμενου μηνα ( εδω) ειχαμε τονισει την σπουδαιοτητα της κακοκαιριας των Φωτων.Ενα πολυ βαθυ βαρομετρικο χαμηλο αναμενεται να γεννηθει στο Βορειο Ιονιο και να διαπερασει τον ηπειρωτικο κορμο της Ελλαδας προς το Αιγαιο.Εκει θα βαθυνει ακομα περισσοτερο ενισχυοντας τους ανεμους σε επιπεδα θυελλας.

Ισχυρες βροχες θα εκδηλωθουν σε μεγαλο μερος της χωρας και χιονοπτωσεις στα ορεινα ολης της χωρας,στη Δυτικη Μακεδονια και σε χαμηλα υψομετρα στην υπολοιπη Μακεδονια και Θρακη.

Το χαμηλο ειναι εξαιρετικα δυνατο.Τα φαινομενα δεν θα διαρκεσουν πολλες μερες.Μονο μια μερα αλλα θα ειναι εντονα.Μια ελαφρως νοτιοτερη τροχια του χαμηλου θα δωσει χιονοπτωση διαρκειας 12 ωρων σ ολοκληρη τη Μακεδονια.Αυτη τη στιγμη τα πραγματα ειναι παλι (τι συμπτωση) οριακα για τις πεδινες περιοχες.

Αξιζει να σημειωθει οτι τοσο βαθυ βαρομετρικο χαμηλο εχει να περασει απο Ελλαδα απο το 2004.Τοτε ειχε υπαρξει ομως στο νοτιο Αιγαιο.Απο το Βορειο Αιγαιο ωστε να αφορα την ευρυτερη περιοχη της βορειας Ελλαδας ισως εχει πανω απο δεκαετια να εμφανιστει τετοιο χαμηλο.

Χτες εγραψα στο Chat οτι νεα στοιχεια φωτια ανατρεπουν τα δεδομενα μεχρι στιγμης κι οτι περιμενα να κανει αλλαγη και το Ευρωπαικο μοντελο προβλεψης που εδινε το χαμηλο να φευγει προς Μαυρη θαλασσα.Οντως.Σημερα ανατραπηκε η θεση του Ευρωπαικου μοντελου οπως υποψιαζομουν.Ας ελπισουμε οι προσδοκιες για χιονια στα πεδινα να βγουν καποια στιγμη.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραιος Κωστα!Σωστος στις προβλεψεις σου!Μπραβο!Αλλα πολυ μεπρδεμα μεχρι και την τελευταια ημερα!Ελπιζουμε σε θετικα αποτελεσματα!Nick!

Ανώνυμος είπε...

μπερδεμα*

Ανώνυμος είπε...

μπερδεμα*

καιρος είπε...

Αρκετα χαμηλα τα χιονια στα 400μ το Σαββατο...

Κωστας είπε...

To θεμα ειναι να ηταν Στα πεδινα.Δυστυχως !!!