Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Φεβρουαριος.Τι καιρο θα κανει.Χιονια στην Αθηνα,Χιονια στη Θεσσαλονικη,Χιονια στα Ιωαννινα;

Μετα απο ενα τριημερο εξορμησης στο Bansko επεστρεψα σημερα στην Ελλαδα οπου το καιρικο ενδιαφερον και σασπενς συνεχιζεται αμειωτο αλλα στη πραξη εχουμε λιγα πραγματα.
Ειχαμε μεινει λοιπον (εδω)στο γεγονος οτι η επεκταση του Σιβηρικου αντικυκλωνα προς τα νοτια δεν αφηνε να χιονισει στη Βορεια Ελλαδα αλλα αντιθετα θα κατεβαζε πολυ χαμηλα τις θερμοκρασιες.Σ αυτο το σημειο λοιπον βρισκομαστε τωρα οπου εχουμε επεκταση του Σιβηρικου αντικυκλωνα στη περιοχη μας με εισοδο του ψυχους απο τη βορειοανατολικη χωρα.Οι χιονοπτωσεις οπως ειχαμε γραψει σε προηγουμενες αναλυσεις θα ηταν στη κεντρικη Ελλαδα και νοτιοτερα και θα ηταν ασθενεις-μετριες.Οπως ειχα γραψει δεν φαινοταν σε καμια περιπτωση η ενταση των χιονιαδων των προηγουμενων ετων.

Σε οτι αφορα το ψυχος,σημαντικα χαμηλες θερμοκρασιες σημειωνονται στη Θρακη με ολικο παγετο (αρνητικες θερμοκρασιες καθ΄ολο το εικοσιτετραωρο) ενω στην υπολοιπη βορεια Ελλαδα,με ηλιοφανεια και απνοια οι θερμοκρασιες δεν ειναι χαμηλες παρα τη μεταφορα πολυ ψυχρων αεριων μαζων στην ατμοσφαιρα.

Απο κει και περα φαινεται οτι θα ισχυσει το πρωτο απο τα δυο υποσεναρια που ειχα αναφερει πριν 3-4 μερες.Ενα χαμηλο απο την Ιταλια κινουμενο προς τη χωρα μας την Τεταρτη θα μαλακωσει αφενος τον καιρο,θα φερει χιονια αφετερου.Χιονια κανονικης εντασης κι οχι ασθενη φαινομενα οπως αυτα που παρατηρουνται σημερα πχ στη Λαμια η στο Βολο.
Τα χιονια αυτα θα ειναι πιο εντονα στην Ηπειρο,συμπεριλαμβανομενης της πολης των Ιωαννινων οπου μαλλον θα εχουν ωραια χιονοπτωση ,στη Δυτικη Μακεδονια και σε μερος της κεντρικης Μακεδονιας.
Οσο αφορα τη Θεσσαλονικη πιστευω οτι θα χιονισει εν μερει αλλα το αν θα ειναι πολυ η λιγο ακομα δεν μπορουμε να το δουμε.

Στην Αθηνα τα χιονια θα ειναι αυτα τα ασθενη φαινομενα που παρατηρουνται και σημερα και πιθανες εξαρσεις οχι ομως τιποτα το φοβερο.Η αληθεια ειναι οτι περιμενα οπως το ειχα γραψει,στα γυρω υψωματα τα χιονισει μετρια και να το στρωσει.

Οσον αφορα την εξελιξη.Η ελευση αυτου του χαμηλου θα ανεβασει τη θερμοκρασια και θα το γυρισει σε βροχες στα πεδινα αλλα για μικρο χρονικο διαστημα.Ενδιαφερον προβλεπεται ομως και το μελλον καθως η ψυχρη εισβολη στην Ευρωπη δεν εχει ληξει.Το αντιθετο μαλιστα.Σε μια δευτερη φαση θα μας ξανααπασχολησει το κρυο (πολυ συντομα μετα απο 2-3 μερες αναπαυλα) και πιθανως σε συνδυασμο με νεες χιονοπτωσεις.

Ο μηχανισμος με τον οποιο λειτουργει ο καιρος αυτες τις μερες ειναι ο εξης.Η καταβαση πολικων αεριων μαζων στη Μεσογειο τροφοδοτει τη δημιουργια χαμηλων τα οποια καθως κινουνται στη Μεσογειο προκαλουν χιονοπτωσεις και νοτιαδες εναλλαξ.Αυτος ειναι ο δικος μας καιρος,αλλα και ο καιρος της νοτιας Γαλλιας,της Ιταλιας και των δαλματικων ακτων εν μερει.
Οσο το ψυχος διατηρειται στα βορειοανατολικα της Ευρωπης και φτανει μεχρι τη Μεσογειο,το καιρικο ενδιαφερον θα παραμενει.

Συνοψιζοντας
1.Ασθενεις χιονοπτωσεις σε κεντρικη-νοτια Ελλαδα μεχρι την Τεταρτη οφειλομενες στους ισχυρους βορειοανατολικους ανεμους
2.Ελευση χαμηλου το διημερο Τεταρτη-Πεμπτη που θα δωσει κανονικες χιονοπτωσες σε Ηπειρο-Δυτικη Μακεδονια και σε κομματι της Κεντρικης Μακεδονιας.
3.Γρηγορη ανοδος της θερμοκρασιας οφειλομενη στο χαμηλο
4.Προοπτικη νεας πτωσης συντομα συνδυαζομενη με πιθανο νεο χαμηλο (αβεβαιο αυτο το τελευταιο λογω μεγαλης χρονικης αποστασης).

1 σχόλιο:

Stavros είπε...

Καλησπέρα σας,
Θα θέλατε να στείλετε το e-mail σας στον παρακάτω λογαριασμο;
Θα ήθελα συζητήσουμε κάποιου είδους συνεργασία.
support@weather-experts.net

Ευχαριστώ.
Σταύρος